Pagrindinis meniu
Grįžti

Prieš narkotikus ir alkoholį


Projektas


Trečius metus VšĮ „Liuteronų diakonija“ vykdo projektą „Narkotikų ir alkoholio vartojimo prevencija tarp jaunimo pasienio zonoje“. Be projekto vykdytojų Pagėgių ir Šilutės diakonijų bei partnerių Vokietijoje, šiame projekte dalyvauja ir Pagėgių A. Mackaus gimnazija.

Spalio 23 dieną įvyko dar vienas moksleivių ir specialistų susitikimas. Šį kartą pavaduotojos ugdymui V. Šveikauskienės ir socialinės pedagogės I. Juciūtės iniciatyva buvo surinkta tikslinė vaikų grupė. O gimnazijoje lankėsi VšĮ „Gabrieliaus“ (reabilitacijos centro Vyžiuose) direktorius V. Miliauskas bei ten pat dirbantis žmogus, kuris turėjo priklausomybę nuo narkotikų ilgus metus. Jis mokiniams pasakojo apie tai, kokia buvo jo priklausomybės pradžia, kaip jis vis labiau klimpo į narkomanijos liūną ir kaip po 20-ties metų narkotikų vartojimo vėl iš naujo mokėsi gyventi. Savo išgijimo istoriją jis vadino stebuklu, o apie kalėjimo „romantiką“ sakė, kad geriau nutylėsiąs. Šis susitikimas buvo kitoks, nes vaikai turėjo galimybę išgirsti tikrą, asmeninę ir nepagrąžintą, priklausomybę turinčio žmogaus, gyvenimo istoriją.

Susitikimo pradžioje V. Miliauskas mokiniams pristatė reabilitacijos centrą į kurį būtų galima kreiptis pagalbos, jeigu žmogus įgytų priklausomybę nuo narkotikų. Tokiu atveju svarbiausia, pasak Valdo, būtų pripažinti pačiam sau, kad man reikia pagalbos. Jis taip pat linkėjo vaikams būti išmintingiems, drąsiems ir rinktis sveikatai nekenkiančius užsiėmimus.

Iki šių mokslo metų pabaigos projekto darbų sąraše dar numatyta surengti bent porą seminarų, pademonstruoti vaikams filmą, išleisti lankstinuką bei surinkti naudingos literatūros rinkinį, kad ir mokiniai ir pedagogai turėtų kuo daugiau žinių apie alkoholio bei narkotikų daromą žalą.