Pagrindinis meniu
Grįžti

„Aktion Mensch“ projektas „Narkotikų ir alkoholio vartojimo prevencija tarp jaunimo pasienio zonoje“

Autorė Asta Vaišvilaitė

Šių metų balandžio 26 d. surengti du seminarai Šilutėje. Vienas vyko Šilutės turizmo ir verslo paslaugų mokykloje, o kitas Šilutės „Sandoroje“. Abu užsiėmimus vaikams vedė Lietuvos blaivybės draugijos „Baltų ainiai“ pirmininkas Klaipėdoje, Artūras Šiukšta.
Turizmo ir verslo paslaugų mokykloje pranešėjas jaunuoliams pasakojo, kad prie alkoholio priprantama palaipsniui. Pradžia taip vadinamas kultūringas gėrimas, kai geriama nedaug ir tik retsykiais. Vėliau išgėrinėjimas dažnėja, o gėrimo porcija didėja. Taip palaipsniui išsivysto priklausomybė ir tampama alkoholiku. Todėl labai svarbu laiku pastebėti problemą ir sustoti, o geriausia – nepradėti svaigalų vartoti apskritai. Kaip kad medis kertamas nuo šaknų, taip ir gresiančią priklausomybę reikia pastebėti laiku ir rauti ją su šaknimis. Mokiniams taip pat buvo parodyta, kokią galią turi reklama. Alkoholinių gėrimų kompanijos stengiasi savo prekę įbrukti bet kokia kaina, todėl labai apgalvotai sukuria šūkius, kad kuo daugiau jaunų žmonių vartotų jų prekes.
Vaikams lektorius pasakojo ir apie tiesioginę žalą žmogaus organizmui, kurią padaro cigarečių ir alkoholio vartojimas. Alkoholis naikina nervines ląsteles, prastina atmintį, suvokimą, o nikotinas labiausiai užteršia plaučius ir kraujagysles. Svarbiausia, kad rūkymas labai dažnai veda prie stipresnių narkotinių medžiagų vartojimo.
Šilutės „Sandoroje“ svečią maloniai priėmė šių diakonijos namų pirmininkė Astrita Liepienė. Čia buvo surinkti labdaringų pietų ateinantys valgyti vaikai iš probleminių šeimų, kuriems tėvų ar globėjų girtavimas namuose įprastas reiškinys.
Artūras Šiukšta paprastai ir aiškiai dėstė, kad alkoholis suluošina žmogų socialiai, atima iš jo darbą, šeimą, draugus. O visuomenė tokio žmogaus ima šalintis. Diakonijos namuose besilankantiems vaikams pranešėjas pasakojo ir apie cigarečių neigiamą poveikį. Vaikai ir lektorius diskutavo, ar tinka jaunam žmogui rūkyti, kiek kainuoja cigaretės, kodėl vaikai rūko. Prieita išvada, kad jaunimas nori būti „arčiau suaugusiųjų pasaulio“, todėl stengiasi daryti tą patį, ką daro vyresni žmonės. Užsiėmimo pabaigoje lektorius vaikams siūlė sukurti skambių ketureilių raginančių nerūkyti bei šia tema nupiešti piešinių ir padaryti diakonijos namuose parodėlę.
Na, o gegužės 10 d., paskutinį šiais mokslo metais seminarą, Pagėgių Algimanto Mackaus gimnazijoje vedė Gediminas Norvilas. Tai nemažą darbo patirtį turintis specialistas, kuris be seminarų vedimo dirba ir su asmenimis priklausomais nuo alkoholio ar narkotikų. Lektorius kalbėjo apie tai, kas yra priklausomybė. Su Pagėgių gimnazistais Gediminas dalijosi savo mintimis ir patirtimi apie tai, kas atsitinka, kai žmogus nesaikingai vartoja alkoholį. Pranešėjas pabrėžė, kad priklausomybė yra negrįžtamas procesas, todėl alkoholio vartojimo kontrolė prarandama paragavus nors truputį bet kokio alkoholinio gėrimo, o taip net ir po dešimties metų blaivybės girtuokliavimas vėl atsinaujina. Taigi draugai arba artimieji, kurie alkoholio atsisakiusį žmogų švenčių metu paragina išgerti bent lašelį, padaro meškos paslaugą – žmogus vėl ima girtauti.
Paskaitos metu lektorius nemoralizavo ir nesmerkė nesaikingai alkoholį vartojančių žmonių, bet bandė pasiekti moksleivių savimonę iš kitos pusės t.y. ragindamas juos bent mintimis pabūti geriančio žmogaus draugų ar jo artimųjų vietoje. Manoma, kad paskaita padėjo mokiniams suprasti, jog dažnas ir nesaikingas alkoholio vartojimas yra pavojingas. Todėl Gediminas siūlė moksleiviams būti atsargiems.
 


Šilutės turizmo ir paslaugų verslo mokykloje su A. Šiukšta



Šilutės Sandoroje su Astritos vaikais Pranešėjas A. Šiukšta.



Šilutės Sandoroje su Astritos vaikais Pranešėjas A. Šiukšta.



Pagėgių A. Mackaus gimnazijoje. Pranešėjas G. Norvilas.



Pagėgių A. Mackaus gimnazijoje. Pranešėjas G. Norvilas.