Pagrindinis meniu
Grįžti
"Aktion Mensch" projektinė veikla Šilutėje




Asta Vaišvilaitė
 

VŠĮ Liuteronų diakonija toliau tęsia Aktion Mensch vykdomą projektą „Prevencija prieš narkotikų ir alkoholio vartojimą tarp jaunimo pasienio zonoje“. Šiuo tikslu vasario 23 dieną Šilutės turizmo ir verslo paslaugų mokykloje įvyko moksleivių ir psichologijos srities specialistų susitikimas.
Paskaitą apie tai, kokius jausmus išgyvename, jeigu mums artimas žmogus įjunka vartoti svaigalus, vedė Klaipėdos priklausomybės ligų centro socialinis darbuotojas Gediminas Norvilas. Jaunuoliai buvo raginami įsijausti į konkrečias situacijas ir atsakyti, kaip jie elgtųsi, o svarbiausia, kokie būtų jų jausmai, jeigu jų giminaitis ar draugas turėtų vieną ar kitą priklausomybę nuo svaigalų. Taip netiesiogiai, bet gana įtaigiai lektoriaus provokuojami įvairiausiais klausimais ir gyvenimiškais pavyzdžiais moksleiviai turėjo galimybę susimąstyti, kokios yra alkoholio vartojimo priežastys ir pasekmės.
O su ŽIV ir AIDS grėsmėmis, ypač aktualiomis tarp jaunimo vartojančio narkotines medžiagas, mokinius supažindino psichoterapeutė Danguolė Andriušaitienė. Moksleiviams buvo pateiktas klausimyno formos testas, kuriame jie galėjo pademonstruoti savo žinias ir supratimą apie šios klastingos ligos (ŽIV/AIDS) užsikrėtimo galimybes bei jos pavojus. Jaunuoliai taip pat buvo prašomi įsijausti į konkrečią situaciją ir pabandyti atsakyti, kai jie elgtųsi, jeigu tarkime jų klasės draugas būtų infekuotas.
Po lektorių darbo mokykloje, susitikimas buvo pratęstas Šilutės Sandoroje. Svečius maloniai priėmė ir kava bei saldumynais vaišino šios Sandoros pirmininkė Astrita Liepienė. Ji taip pat pristatė, kokios veiklos yra atliekamos šiuose diakonijos namuose. Vėliau pranešėjai dalinosi savo įspūdžiais apie šiuolaikinio jaunimo problemas mūsų visuomenėje bei svarstė, kaip geriau būtų galima organizuoti jų užimtumą. Paaiškėjo, kad didelė dalis problemų pirmiausia iškyla vaikų šeimose. Dažnas yra paliktas artimųjų ar senelių priežiūrai, nes tėvai yra išvykę į užsienį. Dar kita dalis tėvų neranda laiko užsiimti su savo atžalomis įdomia veikla ar tiesiog praleisti daugiau laiko drauge. Taip vaikai ieškodami įdomių užsiėmimų per daug praleidžia laiko prie kompiuterių, mobiliųjų telefonų, arba dar blogiau – pradeda gerti, rūkyti ar vartoti narkotikus. Todėl su šiomis problemomis vėliau tenka kovoti ne tik patiems tėvams, bet ir mokytojams, psichologams, socialiniams darbuotojams ir kitų sričių specialistams.