Pagrindinis meniu
Grįžti

 

Vaikų globos namai pasiruošę padėti ir nukentėjusioms moterims

Šeštadienis, 08 Gegužė 2010 09:54

kelertasŠakių vaikų globos namai, atstovaujami direktoriaus Virginijaus Kelerto, ir Marijampolės apskrities Moterų namai – Krizių centras, atstovaujami prezidentės Daivos Dovydės, pasirašė bendradarbiavimo sutartį teikti pagalbą nukentėjusioms moterims ir merginoms, smurtinių nusikaltimų bei prekybos žmonėmis aukoms.

Nuotr. Kunigas V.Kelertas ir prezidentė D.Dovydė, pasirašę sutartį, sukirto rankomis.

Šios dvi organizacijos bendrą kalbą randa jau ne vienerius metus, tačiau nuo šiol jų kartu atliekami darbai bus įteisinti ir raštu. Moterų namai – Krizių centras, įkurtas 2002 metais, šiuo metu veikia kaip telefoninė tarnyba ir dienos centras. Dažnai, siekiant apsaugoti auką nuo pakartotinio smurto, moteriai tenka suteikti ir laikiną saugų būstą, būtiną psichologinę, socialinę, medicininę, teisinę pagalbą bei maitinimą.
 
Prezidentė D. Dovydė piktinasi, kad Lietuva neturi įstatymo, ginančio nuo smurto šeimoje ir yra vienintelė valstybė Europos Sąjungoje, taikanti privataus kaltinimo tvarką nagrinėjant smurto šeimoje atvejus. Tokia politika trukdo veiksmingai spręsti smurto prieš moteris problemas. Smurto šeimoje klausimai negali būti vertinami kaip šeimos santykių reguliavimas.

Šakių vaikų globos namai jau yra suteikę laikino apgyvendinimo paslaugas Moterų namų – Krizių centro siunčiamoms moterims. 2009 m. čia gyveno motina su keturiais vaikais, šiemet taip pat buvo apgyvendinta viena mergina. Atsiradus galimybei klientes apgyvendinti Šakiuose, palengvėja ir kitos pagalbos teikimas: teisininko konsultacijos, greitesnė medicininė pagalba, registravimasis Darbo biržoje. Kol motinos tvarkosi dokumentus kitose įstaigose, sudarytos sąlygos prižiūrėti mažamečius vaikus. Be to, gilinami moterų savitvarkos, higienos, socialiniai įgūdžiai. Čia jos randa supratimą, moralinį palaikymą, visada turi su kuo pasikalbėti. Globos namuose dirba ir psichologas, ieškančioms dvasinės ramybės, atviros ir čia pat esančios bažnyčios durys.

Gegužės mėnesį Šakių vaikų globos namai švęs penktąjį savo veiklos gimtadienį. Pradėję nuo pagalbos likusiems be tėvų globos vaikams, vėliau įkūrę dienos užimtumo centrą žmonėms su proto negalia, šie namai pasiruošę padėti ir nukentėjusioms moterims.  

„Draugo“ inf.