Pagrindinis meniu
Grįžti

Šventę apšvietė žibintai

 

Šventę apšvietė žibintai
Vaikai su žibintais patraukė uostamiesčio gatvėmis.
© S.Dacho namų archyvo nuotr.
 

Darganotą lapkričio vakarą skubantieji Naujojo Sodo ir Tiltų gatvėmis išvydo dar nematytą vaizdą - įvairaus amžiaus vaikų bei suaugusiųjų procesiją su šviečiančiais žibintais rankose.

Taip Klaipėdos vokiečių bendrija ir Simono Dacho namai minėjo Šv. Martyno dieną. Vokietijoje ši šventė - viena iš labiausiai mėgstamų ir laukiamų. Vaikai jau prieš kelias savaites pradeda gaminti žibintus, mokytis ar kartoti šv. Martynui skirtas dainas. Taip šventei ruošėsi ir prie S.Dacho namų iniciatyvos prisijungę Klaipėdos jaunimo centro dizaino studijos „Kukutis“ nariai bei vokalo studijos „Vega“ dainininkės. O stengtis tikrai buvo verta. Žibintų įvairovė ir grožis pranoko lūkesčius, o S.Dacho namų salėje, kurioje šventė ir prasidėjo, skambėję dainos, sukūrė nuostabią vakaro atmosferą.

Uostamiesčio vokiečių bendrijos nariai džiaugėsi, kad į jų kvietimą dalyvauti „vokiškoje“ Šv. Martyno šventėje atsiliepė toks gausus būrys klaipėdiečių. Iš S.Dacho namų pajudėjusi šviečiančių žibintų procesija traukė į evangelikų-liuteronų parapijos kultūros ir labdaros draugijos „Sandora“ būstinę, kur vaikučių laukė malonios draugijos narės, pasveikino „Sandoros“ pirmininkė Magdalena Piklaps. Prie baltomis staltiesėmis užtiestų ir žvakėmis papuoštų stalų mažuosius viliojo saldumynai, vėl skambėjo vokiškos šv. Martyno dienai skirtos dainos.

 

S.Dacho namuose veikiančioje parodoje – įvairiaspalviai vaikų padaryti žibintai.

 

„Džiaugiamės, kad šią šventę parėmė Tautinių mažumų ir išeivijos departamentas bei „Sandora“. Tikime, kad ji išliks mažųjų klaipėdiečių atmintyje ir manome, kad taps tradicine. O norinčius pasigėrėti gražiaisiais žibintais kviečiame užsukti į S.Dacho namus, kuriuose veikia jų paroda. Joje - per tris dešimtis žibintų. Jais džiaugsimės visą mėnesį. Po to vaikučiai žibintus išsineš namo - Kalėdoms“, - kalbėjo S.Dacho namų kultūros vadybininkė Rasa Miuller.